Tilslørte bondepiker a la flyvende tallerken

tilslørte bondepiker-porsjon

 

Jeg har invitert gjester! Midt i alt det andre som tårner seg opp nå tidlig på høsten, med slakt og dyrunger av alle slag og alt det andre jeg synes roper på meg straks jeg snur meg. Men det er så hyggelig med besøk, særlig av noen som har felles interesser. Dem er det dessuten enklere å traktere på en kost uten gluten og sukker…

I dag er det ta vare på epler-dag. Jeg tørker epler så det lukter kanel i hele huset, så da sier det seg selv hva jeg skal servere. Eplerestene. Det jeg har skåret bort som ikke kunne bli til tørka epler fordi de ikke passa i utseendet.

tilslørte bondepiker - i skåla

 

Min venninne Lena kom med begge guttene sine, de sto i kø omkring tørkemaskina og lurte på om det ikke snart var tid for prøvesmaking…  Men det ble fort kjedelig, så da tok de på seg jobben som fluesmekkerarbeidere mens jeg piska krem og la bondepikeingrediensene lagvis i en glassbolle (heldigvis hadde gjestene anledning til å ta med seg  kremfløte, for jeg hadde jo ikke tid til å dra til byen for å handle sånn på en gjøre-alt-på-en-dag-lørdag). Mens det hele fikk sette seg noen minutter i kjøleskapet lot gjestene seg friste til  være med ut til alle fuglene for å servere dem de restene som ikke engang kunne bli til bondepiker. Det vil si kjernehus og bløte partier.

Etterpå ble det servert ute på terrassen og da fikk bondepikene bein å gå på. Det fikk den ene av guttene også da han fikk se en kylling flakse forbi, men her har du de to andre. Det er ingen tvil – dette skal vi gjøre flere ganger (både maten og besøket) 🙂

tørka epler - lena og alve

 

Tilslørte bondepiker á la flyvende tallerken

Du trenger:

  • Rå epler (tilsvarende 8 eller fler), 2 dl linfrø, 2 ts kanel eller mer, 1-2 dl nøtter, vaniljestevia, kremfløte eller tilsvarende, malt ingefær (valgfritt).

Slik gjør du:

  • Skjær eplene i biter og kassér kjernehuset, eller stikk ut kjernehuset og skjære i biter. De kan godt være store.
  • Ha bitene i en matmølle og mix det hele til det blir en flytende masse. Til 4-5 personer bruker jeg gjerne en snau liter slik flytende eplemasse. Tilsett flytende stevia, gjerne med vaniljesmak (helsekost). Tilsett også litt malt ingefær, jeg brukte ca 1 ts.
  • Mal linfrøene med en elektrisk kaffekvern (fås på elektrisk forretning eller kaffe-/teforretning) og tilsett kanelen. Ha det over i en liten skål.
  • Hakk nøttene fint eller kjør disse også i kaffekverna. Jeg brukte mandler. Pekan, walnøtt eller hasselnøtter er sikkert også godt. Du kan riste dem i tørr stekepanne om du har tid og lyst.
  • Pisk kremen.
  • Finn fram en glassbolle eller lignende som du kan ha det hele i. Start med et tynt lag linfrø-kanel blaning, legg så et tynt lage med nøtter, følge på med et lag med med eplemiks og et lag med krem. Gjenta dette med tynne lag (dra dem utover med en slikkepott om nødvendig). Det er greit med tynne lag for da “setter” blandingen seg fortere. Linfrøene suger nemlig opp det bløte i de rå eplene. Jeg pleier å få til 3 lag av hvert om jeg er flink med lagene. Avlsutt gjerne med linfrø-kanel på toppen.
  • La det sette seg litt i kjøleskapet før servering.
  • Holder seg fint i kjøleskap i over 1 døgn, deretter kan det begynne å gjære litt i eplene, men det smaker fortsatt godt…