Stifado med lammekjøtt

lammestifado-kjele

 

Stifado er en gresk gryterett laget med kalvekjøtt, men den smaker i grunnen godt med all slags kjøtt. Her har jeg brukt lam, og nå som lammekjøttet er så billig, er det en fin måte å bruke de mer kjøttrike delene av fårikålkjøttet på. Lag rikelig når du først lager stifado, for dette er en rett som alltid faller i smak.

 

Stifado med lammekjøtt

Dette trenger du:

(til 4 porsjoner)

  • 800 gram kjøtt uten bein
  • 3-4 løk
  • 2-3 fed hvitløk
  • kokosfett, smør eller olivenolje til steking
  • 1 boks hermetiske tomater
  • 4 ss tomatpuré
  • 2 dl rødvin – eller 0,5 dl saft /juice av blåbær/krekling/aronia og 1,5 dl vann
  • 2 laurbærblad
  • 1-2 kanelbark
  • 4 hele nellik (nellikspiker)
  • 1 ts søtt (birkesøt, kokosblomstsukker eller evt 5-10 dråper stevia naturell)
  • salt og pepper

Slik gjør du:

  • Skjær kjøttet i terninger, ca 2×2 cm
  • Rens løken og skjær den i båter
  • Press hvitløken flat med en kniv eller bruk hvitløkpresse
  • Varm fettet i en steikepanne og brun kjøttet i to omganger. Hell det over i en kjele etter hvert som det blir ferdig
  • Surr løk og hvitløk i litt fett til det blir blankt og ha det over i kjelen.
  • Tilsett resten av ingrediensene til kjelen og kok opp.
  • Skru ned varmen og la det trekke under lokk til kjøttet er mørt (1-1 1/2 time)
  • Smak til med søtt, salt og pepper

Lammestifado-servert

 

 

 

 

 

 

 

 

Stifado kan serveres med grønn salat til, evt også med poteter, ris eller blomkålris eller du kan dele skrelte poteter i 4 -6 biter og la dem koke med de siste 20 minuttene. Stifado kan godt lages dagen før du skal bruke den, eller du kan bruke resten til lunsj neste dag.