Paleo-grovbrød

Lysbilde1

 

Dette brødet har alt. Det inneholder godt med proteiner, fett og fiber, metter godt og gir et stabilt blodsukker. Det er uten kornprodukter og passer godt, enten du spiser et glutenfritt-, lavkarbo- eller paleo- (steinalder) kosthold. Dessuten er det saftig og smaker godt.

Ettersom brødet inneholder en god del protein, er det fritt fram også med påleggsorter som ikke er så proteinrike, så om du liker brødskiver bare med tomat og agurk, eventuelt avokado, eller for eksempel peanøttsmør/mandelsmør og banan, så er dette brødet et næringsrikt underlag.

Nevnte jeg at det er kjapt å lage? Har du en time så er mye gjort. Jeg pleier å bake to porsjoner parallellt og da har jeg brød for en god stund. Straks brødet er kaldt, skjærer jeg det meste i skiver og legger i porsjonspakker på 2 eller 3 skiver klar i fryseren. Men brødet holder seg også godt i et klede (kjøkkenhåndkle).

 

Paleo-grovbrød / lavkarbo-grovbrød

(uten gluten, melk, sukker, soya)

Dette trenger du:

  • 6 egg
  • 2 dl vann
  • 1 dl olje*
  • 3 dl mandelmel uten skall**
  • 2 dl solsikkefrø
  • 1 1/2 dl blanding av like deler linfrø og sesamfrø
  • 3 ss fiberhusk
  • 1,5 dl fibrex og pofiber (like deler av hver evt 70 % fibres og resten pofiber)
  • 3 ts bakepulver
  • 1-2 ss kumin, nigellafrø, korianderfrø eller annet krydder
  • 1 ts salt

* Jeg bruker kadpresset olivenolje (virgin olive oil), men du kan velge en annen god kvalitet olje om du vil, da temperaturen i bakevarer ikke blir så høy under stekingen.

** Jeg kjøper dette mandelmelet i en asiabutikk, men du kan også kjøpe det på helsekost eller lage det selv om du først skolder mandler, tørker dem og så kjører dem til fint mel i en matmølle. Unngå den avfettede kvaliteten mandelmel eller en annen kvalitet med skall.

 

Slik gjør du:

  • Sett stekeovnen på 180 grader.
  • Kle en brødform med bakepapir eller smør den godt.
  • Bland sammen alt det tørre i en bakebolle.
  • Visp sammen egg, vann og olje.
  • Hell eggeblandingen over det tørre og bland raskt.
  • Fyll blandingen i brødformen og glatt toppen med en slikkepott før du setter brødet på rist, på nederste rille  i ovnen.
  • Stek brødet i ca 50 minutter.
  • Ta brødet ut av formen, fjern bakepapiret og avkjøl brødet på en rist.
  • Hvis brødet virker fuktig, kan det tørke litt i stekeovnen med etter at denne er slått av.

Oppbevar brødet i et klede/kjøkkenhåndkle. Det holder seg godt i flere dager uten å bli tørt. Om du ikke spiser så mye brød, kan du skjære det i skiver og fryse endel av disse til senere bruk. Når du skal bruke de frosne brødskivene, putter du dem rett i en brødrister eller steker dem på begge sider i stekepanne med litt olje/smør/kokosfett. Du kan også steke/riste skivene på plate i stekeovnen, evt. med grillfunksjon. Også da smaker det godt med litt fett på.