Lammekraft

bred kraftbein

Koking av kraft er en av tingene jeg har bestemt meg for å gå inn for denne vinteren. Det har en rekke heldefremmende effekter som jeg skal komme tilbake til senere, men fremfor alt smaker det utrolig godt og kan heve en rett fra OK til utsøkt. Jeg satser på å koke kraft en gang i uka eller så og har derfor pakket kraftbein i passelige porsjoner og lagt i fryseren klar til bruk.

 

Lammekraft

Dette trenger du:

  • kraftbein. De må være kuttet opp, hele bein er nesten umulig å få noe ut av. Har du ikke sag, kan du gå løs på beina med hammer eller slegge om nødvendig, men enklest er det å be om å få dem ferdig saget opp.
  • Noe surt, vineddik, eplesidereddik eller sitronsaft. Jeg regner 1ss til min porsjon med 3-500 gram bein.
  • 1 løk
  • 2 gulrot
  • 2 fed hvitløk (kan utelates)
  • 2 laurbærblad
  • vann til det dekker

lammekraft-glass

 

 

Slik gjør du:

  • Legg kraftbeina i en rommelig kjele og fyll vann så det dekker beina.
  • tilsett det sure
  • kok opp og skru ned varmen så det blir stående og småkoke/trekke under lokk.
  • Rør litt i det i ny og ne, oftere i starten, sjeldnere etter hvert.
  • La det småkoke/trekke i 1 helst 2 døgn. Hell på vann underveis så det står over beina hele tida. I starten lukter det ikke godt, men neste dag når de lir utpå dagen, tilsetter du løk, gulrot, evt. hvitløk og laurbærblad og da kommer den deilige eimen av noe svært lovende. La det koke opp og småkoke videre i 4-5 timer. Husk å røre i ny og ne. De siste par timene småkoker det uten lokk, så det blir mer konsentrert.
  • Sil alt i en sikt og helle krafta på et glass som du kan sette lokk på når kraften er avkjølt.
  • Lagres i kjøleskap. Holder seg i inntil en uke. Fjern fettet på toppen før du begynner å bruke av det.

Smaker godt i alt som heter gryter, sauser, wok etc, men er goså godt som en varmende suppeskål til frokost eller kvelds med litt rester fra middag, kokt egg, reker, grønnsaker eller hva du måtte ønske.

lammekraft-severt

Comments

  1. Kraft er fantastisk! Eg har ei panne med kraftbein frå okse, stekt oksehale og grønsaker ståande på komfyren. Om eg drikk ein kopp morgon og kveld forsvinn søtsuget etter eit par dagar!
    Her på vestlandet røyker me nesten alt fårekjøtet vårt. For meg som ikkje alltid er så glad i den sterke fåresmaken er dette supert, då denne smaken blir svakare etter røyking. Eg lagar ofte kraft av slike bein, men har utsatt det å lage kraft av ikkje-røykte-bein fordi eg har tenkt at fåresmaken vil være sterk. Er den det?
    Eg har også fått tak i noko fåretalg eg har planar om å smelte. Har høyrt at dette har litt smak av får, til forskjell frå storfetalg som ikkje smakar noko..

    Kvifor skal eg fjerne fettet på toppen?

    • Jeg har kokt krafta på lamm, det lukta ikke godt før jeg tilsatte grønnsaker og laurbærblader 2. dagen. Det smaker ikke får i det hele tatt, bare deilig. Har ikke prøvd med voksen sau enda.

      Fåretalg har jeg bare brukt til talglys, så jeg vet ikke om det smaker mye, men lysene lukta mildt av får.

      Fettet fjerner jeg (hvis det er mye, men på min kraft var det faktisk ikke mye) fordi det er selve krafta som inneholder de styrkende stoffene og jeg ikke er opptatt av å øke inntaket av fårefett ut over det som er i kjøttet.