Brownies – variant med kidneybønner

Brownies

 

 

Da bloggeren Kelly fra thespunkycoconut.com for noen år siden begynte å legge ut oppskrifter på kaker laget med bønner som hovedingrediens ble jeg virkelig overrasket. Riktignok hadde jeg i lengre tid brukt kikertemel til baking, men å bake med kokte bønner hadde jeg aldri forsøkt. Det viste seg imidlertid at det fungerer utmerket. Kakene er raske å lage, blir saftige og mettende og kan lages i mange varianter, med ulik smakstilseting. Du kan bruke flere typer bønner, men jeg har aldri forsøkt med linser. Er redd de kan komme til å smake for mye (husk å fortelle meg hvordan det går om du lar deg friste til å forsøke det!!)

Har du ikke honning, kan du søte med yakonsirup eller daddelmos.

Denne oppskriften inneholder en del karbohydrater, men er fortsatt blodsukkerstabiliserende og mettende takket være de geldannende fibrene både i bønnene og chiafrøene (evt. fiberhusk). Og serverer du de lune, er de ekstra saftige og velsmakende.

 

Brownies – variant med kidneybønner

Uten gluten, kornprodukter, melk, sukker, soya og egg

Dette trenger du:

  • 1 cup (2,4 dl) walnøtter mixet til mel
  • 3 1/2 cup (ca 8,5 dl) kokte kidneybønner (tilsvarer ca 2 hermetiske bokser/esker om du kjøper dem ferdig kokt)
  • 2 ss malte chiafrø – males i elektrisk kafekvern (mulig at fiberhusk kan gjøre samme nytten, men jeg har ikke prøvd det)
  • 1/2 cup (1,2 dl) kokosmelk
  • 1/2 cup (1,2 dl) honning
  • 1/2 cup (1,2 dl) smeltet cocosa
  • 1 ts flytende stevia med vaniljesmak
  • 1/2 ts salt
  • 1/2 ts vaniljepulver
  • 1 ts bakepulver
  • 1/2 ts natron
  • 3-4 ts limesaft
  • 1/2 cup (1,2 dl) kakaopulver (naturell, uten tilsatt sukker)

 

Slik gjør du:

  • Mal walnøttene til mel i matmølle og sett det til siden i en skål. Det skal være 1 cup når det er ferdig mat.
  • Skyll bønnene i varmt vann og la dem renne av seg i et dørslag.
  • Miks alle ingrediensene bortsett fra walnøttemel og kakao, i matmøtte til en slett deig.
  • Tilsett walnøttemel og kakao og bland godt.
  • Hell blandingen i en ferdig smurt form – jeg bruker et ildfast fat på ca 20 x 30 cm
  • Stekes ved 170 grader i ca 30 minutter.
  • Avkjøles litt i formen før den rutes opp i biter og legges på rist til videre avkjøling
  • Smaker godt som den er, men kan også serveres med frukt/bær og en kremklatt eller litt vaniljesaus.