Lite magesyre

Lite magesyre

 

– Det føles som om jeg har en stein i magen, sier Mari (48). – Etter middag blir jeg så tung og trøtt at jeg bare vil sove. Opptil flere timer etter at hun har spist, kan Mari få oppstøt med smak av siste måltid. Magen hennes vokser gjerne i løpet av dagen, så hun må kneppe opp bukselinningen mot kvelden. Alt er bedre hvis Mari holder seg til lett mat som grønnsaker, fisk og litt brød – men hun kan også få veldig lyst på søtsaker. Dessuten har både hår og negler hatt en tendens til å flise seg i det siste.

Jeg mistenker at Mari plages av for lite magesyre, en tilstand som rammer et stigende antall friske voksne med årene. Enkelte antyder at opptil 50 prosent av alle over 60 år har for lite magesyre. Problemstillingen sees også ved en lang rekke sykdomstilstander.Dette har en rad uheldige konsekvenser og vi nevner dem etter tur:

1) Tilstrekkelig magesyre er helt nødvendig for å kunne fordøye protein, og folk som har lite magesyre har derfor en tendens til å velge vekk proteinrike matvarer, spesielt rødt kjøtt. Fete måltider kan også volde besvær.

2) Når kroppen får for lite protein, går det ut over muligheten til å vedlikeholde kroppens mange celler. Dette ser vi først på celler som byttes ut raskt som cellene i hud, hår, negler og slimhinner. Etter hvert går det også ut over andre deler av kroppen. For lite protein gjør også at det blir vanskelig å føle seg mett. Man får mer lyst på søte ting (lett å fordøye uten magesyre) og etter hvert oppstår det ubalanse i blodsukker-reguleringen, så man blir trett og irritabel.

3) Magesyren er nødvendig for at vi skal kunne nyttegjøre oss vitamin B12 og mange ulike mineraler.

4) Magesyren dreper bakterier og sopp i maten. For lite magesyre kan derfor åpne veien for en oppblomstring av sopp eller ugunstige bakterier i fordøyelsessystemet.

5) Tilstrekkelig magesyre påvirker hele fordøyelsen.

 

Plages du av for lite magesyre, kan du forsøke ett eller flere av følgende forslag:

1) Noe surt: molkosan, korndrikk, eplecidereddik eller sitronsaft i et glass vann til måltidet.

2) Combizym fra apoteket inneholder magesyre og fordøyelsesenzymer og tas til måltidene, mens urtepreparatet Appital fra helsekostforretningen stimulerer din egen produksjon av magesyre og fordøyelsesenzymer.

3) Oppsøk en osteopat eller naprapat dersom det er muligheter for at mekaniske låsninger i rygg eller nakke kan hemme nerveimpulsene til magen.

4) Prøv stressmestringsteknikker som yoga, meditasjon, Tai Chi, Chi Gong, rosenterapi eller lignende dersom plagene har sammenheng med stress (stresshormonene hemmer kroppens fordøyelsesprosesser).

 

Mari utviklet plagene sine under en langvarig og opprivende skilsmisse. Hun var ganske nedkjørt og kraftløs da hun kom til meg, så jeg anbefalte henne å starte opp med combizym eller appital. Det ville sikre henne bedre utbytte av maten hun spiste og raskt tilføre litt ekstra krefter. Deretter ble det viktig å velge en behandlingsform som kunne hjelpe henne med å bearbeide de følelsesmessige sårene hun hadde fått. Mari valgte rosenterapi, som ga henne en mulighet for gradvis å kjenne på sin egen smerte. Med en slik behandling vil Mari trolig klare å fordøye maten uten ekstra hjelp i fremtiden.